Mok en rainrot bij paarden

Mok en rainrot bij paarden

Mok en rainrot bij paarden ondersteunen met Mud Defender

Het komt je vast bekend voor: de eerste flinke regenbui nadat de blaadjes beginnen te vallen en je weide, die er vorige week nog keurig bij lag, verandert in een modderpoel. Je paard, gezond de zomer doorgekomen, staat plotseling tot aan zijn kootholtes in de blubber. En als het nou bij die ene flinke hoosbui zou blijven… maar nee, met een beetje pech is het de hele winter nat. Je kunt je voorstellen dat modderige leefomstandigheden een beroep doen op de natuurlijke weerstand van de huid van je paard. De bacteriën, die gewoonlijk probleemloos op de gezonde huid van je paard leven, houden van vochtige, modderige omstandigheden en tarten daarmee de kootholtes en benen van je paard.

 

Mok bij paarden

Mok wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie, meestal "dermatophilus congolensis", die op gezonde huid voorkomt maar wanneer het de verzwakte huid binnendringt zweren met korstjes kan veroorzaken. In sommige gevallen gaat dat samen met ontstekingen en haaruitval. De bacteriën gedijen goed in natte omstandigheden en de korstjes houden de bacteriën vast tegen de huid. Deze problemen komen voornamelijk in de winter voor. Wanneer mok niet behandeld wordt kan het snel voor serieuze problemen zorgen en soms zelfs gepaard gaan met kreupelheid.

 

Regenrot (rainrot)

Rainrot wordt veroorzaakt door dezelfde bacteriën, resulterend in pijnlijke korstjes op de rug of soms op het gezicht van het paard. Een langdurige natte vacht zorgt ervoor dat de bacteriën de bovenste laag van de huid kunnen binnen dringen en daar leiden tot een infectie.

Er lijkt ook een soortgelijk probleem in de zomer te zijn. Benen die in de ochtend nat zijn door dauw kunnen bevattelijker zijn voor rainrot. De oorzaken kunnen zonlicht op roze huid zijn (UV-gevoeligheid) of een reactie op planten die het paard eet of aanraakt.

 

Behandeling van bacteriële huidinfecties bij paarden

Bij deze bacteriële infecties mok en regenrot wordt vaak aangeraden het aangedane gebied met een desinfecterend product te behandelen. De korstjes moeten verwijderd worden, wat vaak erg pijnlijk is. De huid moet goed droog gehouden worden en ingesmeerd met een antibacteriële crème.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Paardeneigenaren die vaker te maken hebben gehad met mok of regenrot bij hun paard, vrezen de komst van het natte herfst- en winterseizoen. Maar waarom zouden we wachten tot je paard opnieuw een huidinfectie als mok of rainrot heeft opgelopen? Help je paard al vóór het natte seizoen begint om huidproblemen zoals mok en rainrot zélf tegen te gaan. Hilton Herbs heeft een prachtig voedingssupplement ontwikkeld om je paard van binnenuit sterker te maken, zodat mok en rainrot minder kans krijgen: Mud Defender. Je kunt het supplement, dat samengesteld is uit gekookt gemalen lijnzaad, biergist, knoflook, Kelp (Ascosophyllum nodosum), Calendula bloemen, Echinaceawortel, zoethoutwortel het gehele jaar door voeren.

 

Om te beoordelen of Mud Defender het gewenste resultaat heeft, is het van belang minimaal een maand dagelijks het supplement te voeren. De kruiden hebben enkele weken nodig om optimaal hun werk in het lichaam te kunnen doen.

 

MUD DEFENDER Lotion

Naast het Mud Defender voedingssupplement, kan de huid ook van buiten extra worden ondersteund en verzacht met Mud Defender lotion. Mud Defender lotion is een zachte, huid-kalmerende lotion die is samengesteld uit kruiden, oliën en tincturen, waaronder Aloë Vera, Echinacea en kokosolie. Mud Defender lotion wordt aanbevolen als extra ondersteuning naast het Mud Defender kruidensupplement, maar kan ook onafhankelijk worden gebruikt.

 

Mud Defender lotion is speciaal ontwikkeld om:

-       Een pijnlijke of geschaafde huid te verzachten;

-       De natuurlijke bacterie- en schimmelwerende eigenschappen van de huid te ondersteunen;

-       De regeneratie van haar- en huidcellen te ondersteunen;

-       Korstjes op de huid te verzachten;

-       Te voorkomen dat vocht de huid binnendringt.

 

Raadpleeg bij twijfel een dierenarts

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je paard of twijfelt, neem dan direct contact op met je dierenarts. Als je vragen heeft over het gebruik van dit product of als je paard drachtig is, neem dan contact op met uw Hilton Herbs dealer.