Blog
-
Januari 25, 2019Het komt je vast bekend voor: de eerste flinke regenbui nadat de blaadjes beginnen te vallen en je weide, die er vorige week nog keurig bij lag, verandert in een modderpoel. Je paard, gezond de zomer doorgekomen, staat plotseling tot aan zijn kootholtes in de blubber. En als het nou bij die ene flinke hoosbui zou blijven… maar nee, met een beetje pech is het de hele winter nat. Je kunt je voorstellen dat modderige leefomstandigheden een beroep doen op de natuurlijke weerstand van de huid van je paard. De bacteriën, die gewoonlijk probleemloos op de gezonde huid van je paard leven, houden van vochtige, modderige omstandigheden en tarten daarmee de kootholtes en benen van je paard.
-
Januari 02, 2019
Nee, het is geen spelfout in de titel van dit blogbericht, hoewel ik natuurlijk net zo goed ‘plannen voor het nieuwe jaar’ had kunnen schrijven. De laatste maand van 2018 heeft voor ons in het teken van ‘planten’ gestaan. Planten die nu nog weinig voorstellen: kale staakjes van zo’n 80 centimeter hoog, per plant niet meer dan 1 of 2 takjes.
-
Oktober 01, 2017
Het is voor een specialist vaak moeilijk om in voor leken begrijpelijke taal een bepaalde ziekte of behandeling uit een te zetten. Deskundig zijn op het gebied van hoefbevangenheid vereist begrip van een uiteenlopend aantal (wetenschappelijke) onderwerpen. Met dit artikel tracht ik hoefbevangenheid zo correct en volledig mogelijk op een begrijpelijke wijze te bespreken. Waar dit niet gelukt is en de tekst vragen bij u als lezer oproept, kunt u altijd contact met mij opnemen voor een verheldering of verdieping.
Hoefbevangenheid: wat is het?
Elke paardeneigenaar kent het: hoefbevangenheid. Voor velen staat het gelijk aan een doodvonnis.
Aan hoefbevangenheid gaan echter weinig paarden dood. Het zijn meestal complicaties, vaak door het niet juist handelen van eigenaar, hoefsmid en dierenarts, die tot het overlijden van een paard leiden.Hoefbevangenheid is een vaak voorkomende aandoening, erg pijnlijk maar in de meeste gevallen